ශ්වසන අපහසුතා දුරුකරන කිතුල් හකුරු මිශ්ර කොල්ලු කැඳ |
බොහෝ ඖෂධීය ගුණ ඇති කොල්ලු වලට හුස්ම ගැනීමේ අපහසුතා සමනය කිරීමට ඇති හැකියාව පුදුම සහගතය.
නියුමෝනියාව හේතුවෙන් හුස්ම ගැනීමේ අපහසුතාවයෙන් පෙළෙන Covid-19 රෝගීන් සඳහා ආහාර අතිරේකයක් ලෙස කොල්ලු භාවිතයක් කරයි. හුස්ම ගැනීමේ අපහසුතා, සෙම්ප්රතිශ්යාව, උගුර ආසාදනය, උණ සහ ඇතැම් අවස්ථාවලදී නියුමෝනියාව සඳහා ප්රතිකාරකයක් හා පෝෂණීය ඖෂධයක් ලෙසද සම්ප්රදායික වෛද්ය ක්රමය තුළ හොඳින් හඳුනාගෙන ඇත.
ක්රිස්තු වර්ෂ 1675 සිට 1700 දක්වා කාලය තුළ පණ්ඩිත් රගුනාත් සූරි විසින් සම්පාදනය කරන ලද භෝජන කූතුහල නම් පැරණි ඉන්දියානු ග්රන්ථයට අනුව, ආහාර සහ ඒවායේ ඖෂධීය ගුණ සහ පෝෂණය, කොල්ලු හෝ කුලත්ති ආහාරයට ගැනීම සංස්කෘත භාෂාවෙන්, ඇසේ සුද, හුස්ම ගැනීම වැනි ශ්වසන පත්රික රෝග සමනය කළ හැකිය. දුෂ්කරතා, ඇදුම සෙම සහ බ්රොන්කයිටිස්, මලබද්ධය, බඩ පිපීම, ආමාශයේ වායු ගැටලු, මුත්රා රෝග, කොලෙස්ටරෝල්, ගොඩවල්, ආමාශයේ ආම්ලිකතාවය සහ අක්ෂි රෝග සඳහාද කොල්ලු භාවිතා කර ප්රතිකාර කළ හැකි බව පොත පතේ සඳහන් වේ.
කිතුල් හකුරු මිශ්ර කොල්ලු කැඳ පිළිබඳව සවිස්තරාත්මක දැනගැනීම සඳහා |
YouTube – Horse Gram Sweet Porridge with Kitul Jaggary
ඔබේ රුධිර පීඩනය පාලනය කරගැනීමට පඩ කොළ වෑංජනය සාදාගන්නා ආකාරය දැනගන්න මෙතනින් |
රුධිර පීඩනය පාලනයට පඩ කොළ වෑංජනය